yatzy spelregler
Uncategorized

Yatzy: spelregler

Syftet med spelet

I Yatzy är målet att få den högsta poängen genom att kasta 5 tärningar.

Det finns 13 omgångar i spelet, varje omgång kastar varje spelare alla 5 tärningar och kastet poängsätts i en av 13 kategorier. Du måste få poäng en gång i varje kategori och varje kategori poängsätts med olika uppsättningar av tärningsytor. Spelet avslutas när alla 13 kategorierna har fått poäng.

Starta

En spelare kastar alla tärningar. Efter att ha kastat kan han/hon värdera det aktuella kastet eller kasta om någon eller alla tärningar. Spelaren får bara kasta tärningarna totalt 3 gånger, varefter spelaren måste välja en kategori att få poäng i. Turerna fortsätter sedan till nästa spelare.

Poänggivning

För att få poäng på kombinationer av 5 tärningar välj en av de 13 kategorierna.
och skriv den på poängkortet. När en ruta väl har fått poäng kan den inte längre
poängsättas inte igen.

Poängsättning i övre delen: Om en spelare väljer att göra poäng i den övre sektionen får poängen.
är summan av de angivna tärningsytorna. Exempel: Du kastar tre 2:or, avslutar din tur och får 6 poäng i kategorin ”2”.
Bonus: Om summan av de övre poängen är 63 eller mer läggs en bonus på 50 till.

Poäng för den lägre sektionen:

Par: 2 tärningar med samma ansikten. Poängen är summan av dessa två tärningsytor.
Två par: Ett par och ytterligare ett par tärningar med olika ytor från varandra. Poängen är summan av dessa fyra tärningsytor. Exempel: 6+6+5+5+5=22.

3 och 4 av samma slag: För 3 av samma slag måste 3 tärningsytor vara lika, för 4 av samma slag måste 4 vara lika. Poängen är summan av alla 3 eller 4 tärningar.

Liten och stor rak: En straight är en sekvens av på varandra följande tärningsytor; en liten straight består av tärningsytorna 1-2-3-4-5 och ger 15 poäng; en stor straight består av tärningsytorna 2-3-4-5-6 och ger 20 poäng.

Full House: En Full House i poker är en kombination av 3 av samma slag och 2 av samma slag. Poängen är summan av tärningsytorna. Exempel: 6+6+6+6+5+5=28.

Yatzy: Yatzy är 5 av samma slag och ger 50 poäng, men du kan välja att poängsätta kastet i andra kategorier istället. Exempel: Du kastar 6-6-6-6-6-6. Du kan välja att få detta som en Yatzy (50), 4 av samma slag (24) eller i den övre sektionen ”6” (30).
Chans: Slå vad som helst och lägg det i kategorin Chance, poängen är summan av tärningsytorna.

Nollpoäng: Om du inte kan få poäng i en kategori efter dina tre kast, välj en valfri kategori och markera 0 poäng till den.

Author Image
Laura

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *